Bilim ve mutfak. Yemek yapmanın bilimsel yanı. Pişirirken bilim yapmak. Nasıl ifade edersem edeyim garip geliyor değil mi? Mengen’i bir bilim yuvası, aşçı abilerimizi-ablalarımızı da birer bilim adamı olarak düşünmek!?!? Kendileri bile farkında değiller belki, ama öyleler. Anlatacağım☺
Akşama çaya misafiriniz geliyor, vaktiniz kısıtlı acele ediyorsunuz. Bir kek yapayım dediniz, malzemeleri ekleyip çırptınız sonra da kalıba döktünüz ve fırına verdiniz. Beklenen şey bir süre sonra kekin kabarmaya başlaması değil mi? Ama hayır, sizinki öylece duruyor! O anda fark ediyorsunuz kabartma tozunu eklemeyi unuttuğunuzu. Artık çok geç, üzgünüm o kek misafire sunulamaz. Peki unutkanlığınıza lanet edip kek almak için pastanenin yolunu tutarken hiç düşündünüz mü, nedir bu kabartma tozunun alametifarikası? Neden tüm emeğinizin heba olmasına sebep oldu yokluğu? E adı üstünde “kabartma tozu”, keki kabartıyordu. Aynen öyle. Fakat nasıl??
HAHAHA:) (photo by: dribs-bandage) |
Kahvaltıda en sevdiğiniz şey kayısı kıvamında haşlanmış yumurta. Tüm haftayı, uzun haftasonu kahvaltılarında yiyeceklerinizin hayaliyle geçiriyorsunuz. Nihayet bir cumartesi sabahı o muhteşem yumurtanıza kavuşmanın heyecanıyla yakıyorsunuz ocağın altını. Gözünüz yumurtayı içine attığınız suda. Kaynamaya başlayınca 100’e kadar sayıyor ve sonra çıkarıyorsunuz. Tık tık, kırıyorsunuz tepesinden daldırıyorsunuz kaşığıııı, bommm yumurtanın beyazı hala şeffaf, vıcık vıcık! Keyifler kaçıyor. Ama geçtiğimiz hafta aynı teknikle istediğiniz kıvamı elde etmiştiniz. Neden şimdi olmadı? Mükemmel bir kayısı yumurtanın sırrı nedir?
üzüntü ve muz kabuğu... :( (photo by: cooking for engineers) |
Acemilik zamanlarında, yemek yaparken yaşanılan fiyaskoların sayısı inanılmaz çoktur. “Ama annem de aynı tarifi yapıyo, onunki her zaman süper oluyo”lar birbirini kovalar. Yemek kitabında anlatılanlar harfiyen uygulanır fakat ortaya çıkan sonuç fotoğraftakinin yanına bile uğramaz. Ancak inat eder yılmazsak bir süre sonra deneyim denen şey artmaya başlar. Göz kararı, kulak memesi, aldığı kadar kavramları kafada oturunca ardından emprovize çalışmalar gelir; neyin yerine ne konsa kıvamın bozulmayacağını hatta tadını güzelleştireceğini bir şekilde öğrenip kendi tariflerimizi yaratmaya başlarız. En azından ben öyle umuyorum ve buna inanıyorum☺
Lakin bizim bu deneyerek öğrenmeye çalıştığımız bilgiler aslında bilimin kolayca cevaplayacağı türdenmiş sevgili dostlar! Ve ben bunu online olarak aldığım bir ders sayesinde öğrendim. Evet evet yemek yapmakla hem de onun bilimsel yanıyla ilgili bir ders var, hem de Harvard Üniversitesi tarafından veriliyor! Detayları bir sonraki yazıya kalsın, ama şu kadarını söyleyerek merak arttırayım: ben o derse aşık oldum! :D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder