Bir önceki postta o kadar bıçak muhabbeti yaptıktan sonra gelelim bunları kullanmaya yani kesim tekniklerine. Fransızlar sağolsun her tür kesme tarzına bir isim vermişler. “En nihayetinde hepsi mideye gitmeyecek mi? Neden bu kadar kasış?” diyebilirsiniz. İşin tüm esprisi, kullanılan malzemeyi hepsi birbirine eşit bir şekilde kesmek ve böylece aynı anda pişmelerini sağlamak. Tabii bir de görsellik boyutu var.
Batonnette: Bir çok kesim şekline baz oluşturan batonnette (botonet) Fransızca’da “little stick/küçük çubuk” demekmiş. Yaklaşık 6mm*6mm*70-80mm boyutlarında kesiliyor. Biliyorum gözünüzde canlanmıyor, ama bir defa gördükten veya batonet doğrama yaptıktan sonra daha kolay geliyor insana.
Brunoise: Jülyenin 3mm uzunlukta kesilerek 3mm*3mm*3mm’lik küpler haline getirilmesi olan brunoise (brunaz) görebileceğimiz en küçük küp kesimmiş çünkü bundan ufağı malzemeyi kıyma (mince) anlamına gelirmiş.
Siyah havuçları batonet, salatalıkları masedon, havuçları brunaz, kırmızı biberı jülyen ve naneyi de şifoned tekniğiyle kestim. |
Kesim tekniklerini uygulamaya çalışırken karşılaşılan sıkıntılardan birinin kaynağı bizzat meyve veya sebzenin şekli! Yuvarlak bir havuçtan sonsuz tane minik küp yaratmanın sırrı nedir? Maalesef ki o havucun bir kısmını kesip atmak! Tamamı düzgün kesilmiş ve birbirinin aynı olan şekiller yaratmak için önce havucu bir tarafından uzunlamasına kesip düz bir zemin elde ediyoruz. Sonra o kısmını kesme tahtasına koyup diğer bir tarafını kesiyoruz. Bu işlemi dört defa tekrarlayınca uzunca bir dikdörtgen elde etmiş oluyoruz.
Bkz yandaki fotoğrafın sol alt kısmındaki siyah havuç. Artık bu noktadan sonra batonet, jülyen veya küp küp kesmek çok daha kolay.
Bu kadar malzemenin ziyan olmasına üzülürüm derseniz bir kaç farklı çözüm yolu var. İlki tüm artıklardan, kabuklar dahil, sebze suyu yapmak ve daha sonra bunu buzluğa atıp çorba ve yemeklerde kullanmak. İkincisi sokakta yaşayan hayvanlarla paylaşmak. Üçüncü yolsa minimum ziyanla kesmek meyve sebzenizi. Ortaya çıkan şekiller çok düzgün olmaz evet ama evinizde yaptığınız yemeklerde bu seviyede bir özen gerekli midir, kendiniz karar verin...
Bu kadar malzemenin ziyan olmasına üzülürüm derseniz bir kaç farklı çözüm yolu var. İlki tüm artıklardan, kabuklar dahil, sebze suyu yapmak ve daha sonra bunu buzluğa atıp çorba ve yemeklerde kullanmak. İkincisi sokakta yaşayan hayvanlarla paylaşmak. Üçüncü yolsa minimum ziyanla kesmek meyve sebzenizi. Ortaya çıkan şekiller çok düzgün olmaz evet ama evinizde yaptığınız yemeklerde bu seviyede bir özen gerekli midir, kendiniz karar verin...
Kesim tekniklerinde "3ünden 2sini seç" şeklinde bir kural olduğu söylenir. "Hız. Ziyan. Tektiplik." Bu üçünden ancak iki tanesi aynı anda başarılabilirmiş çünkü. Örneğin hızlı olmak ve az ziyan yaratmak istenirse kesilenler tektip yani düzgün olmaz. Veya hızlı olmak ve tektip kesmek istenirse ziyan miktarı artar. gibi gibi. Profesyonel mutfaklarda hız ve tektiplik önemli olduğundan ziyan miktarı da doğal olarak çok fazla olurmuş.
Eveet sanırım "mutfak 101" diye bir ders olsa ilk gününde bıçaklar ve kesim teknikleri konusu işlenirdi. Her ne kadar temel bilgileri vermeye çalışsam da kesim tekniklerini sürekli pratik etmeden öğrenmek mümkün değil. O yüzden size tavsiyem içinde bol bol brunaz kesim sebze olan çorbalar, yemekler, salatalar yapmanız. Sonuçta brunaza giden yol batonetten, jülyende de geçiyor, böylelikle hepsini birden çalışmış olursunuz:)
Paylaştığın bilgiler için teşekkür ederim:)
YanıtlaSil