İlk postumda da söylediğim gibi, Chef Akademi'de başladığım acemi aşçılık kursuyla mutfağa olan ilgimi bir üst seviyeye taşımış oldum. Bu yüzden bu yemek okulu ve verdiği eğitimden kısaca bahsettiğim bir post yapmak anlamlı olur diye düşündüm. Ayrıca Facebook ve Instagram'da paylaştığım fotoğrafları gören çok kişi bana bu kurs hakkında sorular soruyor. Böylelikle onlara da yanıt vermiş olurum.
Chef Akademi Ankara'da bir yemek okulu konseptinde açılan ilk yer. Yaklaşık 1.5 yıldır hizmet veriyor. Uzun yıllar birçok otel ve restoranda çalışmış ve halen Ankara'nın tanınmış restoranlarına danışmanlık yapan şefimiz Ali Açıkgül ve eşi Bahar Hanım'ın adeta kendilerini adadıkları bu okulda farklı programlar sunuluyor. Şu an için bunların en kapsamlısı benim devam ettiğim Acemi Aşçılık. Ancak kısa zamanda Chef Ali'nin de öğretim görevlisi olarak çalıştığı Doğu Akdeniz Üniversitesi ile ortak bir Profesyonel Aşçılık Eğitimi de başlayacak. Bu program daha yoğun ve stajlı olacakmış.
Gelelim Acemi Aşçılık programına. Chef Ali'nin kendisinin verdiği bu eğitim haftada bir gün (cumartesi veya pazar) 5 saat olmak üzere toplam 12 hafta sürüyor. Açıkçası biz programın detaylarıyla ilgili internet sitesinde yeterli bilgiye ulaşamamıştık. Yalnızca haftalık dersleri gösteren listede adı bulunuyordu. O yüzden programların içerikleriyle ilgili olarak mekanı arayıp bilgi almak gerekiyor. Nitekim biz de öyle yaptık ve sonrasında da gidip yüzyüze görüştük. Bu görüşmemizin oldukça olumlu geçtiğini söylemem lazım çünkü hem Bahar Hanım hem Chef Ali oldukça güler yüzlü ve pozitif insanlar. Ancak bazı sıkıntılar da yok değildi. Bunları söyleyelim ki Chef Akademi daha iyiye gidilebilsin. Ki zaten bu hususları çeşitli defalar kendilerine de aktardık.
En önemli problem Acemi Aşçılık kursunun önceden belirlenmiş ve hafta hafta görebileceğimiz bir ders programı bulunmaması. Tabii ki görüşmemiz esnasında hangi konuları göreceğimiz bize söylendi ancak derli toplu bir içerik görememek bizim kafamızda büyük bir 'acaba?' yarattı. Tam olarak ne ile karşılaşacağımız bilmediğimiz bir eğitime 2000 TL vermek konusunda soru işareterimiz oldu. Yani diyeceğim o ki, profesyonel ve kurumsal görünmek bir işletme için kritik öneme sahip. Chef Akademi kendini gösterdiğinden çok daha iyi bir kalitede hizmet veriyor. Kaybettikleri nokta ambalaj olmamalı :)
Peki genel olarak acemi aşçılık kursunun nasıl bir ders yapısı var? Öncelikle derslerin yapıldığı oda 7 istasyonlu (yani 7 kişiye özel 7 ayrı tezgah, ocak, fırın ve araç gerecin olduğu) bir sınıf. Teori sınıfı da var ancak orada çok çok az zaman geçirdik şimdiye kadar. Her hafta bir veya iki ana konunun yanında üç veya dört çeşit yemek yapıyoruz. Genel olarak o haftanın konularıyla alakalı oluyor yemekler. Örneğin bağlayıcılar konusu işlenirse, yaptığımız çorba bu bağlayıcılardan birini içeriyor gibi... Ama alakasız yemekler de olabiliyor tabii.
Peki genel olarak acemi aşçılık kursunun nasıl bir ders yapısı var? Öncelikle derslerin yapıldığı oda 7 istasyonlu (yani 7 kişiye özel 7 ayrı tezgah, ocak, fırın ve araç gerecin olduğu) bir sınıf. Teori sınıfı da var ancak orada çok çok az zaman geçirdik şimdiye kadar. Her hafta bir veya iki ana konunun yanında üç veya dört çeşit yemek yapıyoruz. Genel olarak o haftanın konularıyla alakalı oluyor yemekler. Örneğin bağlayıcılar konusu işlenirse, yaptığımız çorba bu bağlayıcılardan birini içeriyor gibi... Ama alakasız yemekler de olabiliyor tabii.
7 kişilik sınıf bence gayet ideal. Chef Ali her zaman herkesle yeterince ilgileniyor. Şefimizle ilgili en sevdiğim şey mesleğine olan sevgisi ve öğretmeye olan isteği (http://www.chefali.com). Ayrıca çok eli bol, iyi niyetli ve sabırlı bir insan. Yıllarını bu mesleğe vermiş olmanın getirdiği anı bolluğu da cabası, ben onun mutfak maceralarını dinlerken çok mutlu oluyorum:) Ayrıca sınıfı kaynaştıran bir kişiliği var. Çok yorulsak da 5 saatin nasıl bittiğini anlamıyoruz diyebilirim. Hiç durmadan tazelenen çayımız ve ikram edilen pasta börek yorgunluğumuzu hafifletiyor hem:)
Olumsuz olarak söylenebilecek ama ne Chef Ali'nin ne de katılımcıların yapabilecek bir şeyi olduğu bir başka husus da programa katılanların seviye farklılığı. Ömründe mutfağa girmemiş biriyle yıllardır yemek yapan bir kişi aynı sınıfta aynı şeyleri öğrenirken ufak ihtimal de olsa sıkıntı çıkabilir. Örneğin benim tercihim ders esnasında belirli bir tarife odaklanmaktan çok teknik bilgilere yoğunlaşmak ve bunların pratikte nasıl uygulandığını görmek. Ancak mutfağa yabancı bir kursiyer için bu zor ve anlamsız olabiliyor. Ve genelde böyle durumlarda az bilenin hızında gitmek gerektiğinden zaman zaman ders benim beklentilerimin biraz altında kalabiliyor. Neyse ki Chef Ali sorduğum her soruya sabırla yanıt vermeye çalışıyor da bu eksiklik bir nebze kapanıyor:) Belki zamanla acemi aşçılık kursu da farklı seviyelerde açılır, işte ancak o zaman bu küçük problem ortadan kalkabilir.
Chef Akademi'de Acemi Aşçılık hariç, 4 haftalık kurslar da mevcut. Dönemlere göre değişiyor sanırım ama Anadolu Mutfağı, Avrupa Mutfağı, Pastacılık, Unlu Mamüller bunlardan bazıları. Bu derslerin hepsini Chef Ali vermiyor. Yine alanında uzman şefler eğitmen olarak yer alıyor. Örneğin unlu mamüller kursunu Hilton'un pasta şefi veriyormuş. 600 TL gibi bir fiyatı var. Bir de günlük, hobi grupları adına kurslar var. Bunların en eğlencelisi Chef Ali ile Max FM'den tanıdığımız Özgür Aksuna'nın verdiği Cook&Fun diyorlar. Onun haricinde Makaron, Cheesecake gibi veya belirli bir ülke mutfağı menüsü gibi günlük kurslar da mevcut. Tamamına telefonla rezervasyon yaptırabilirsiniz (75 TL civarında).
Sözün özü, dersler yüzde yüz istediğim gibi olmasa da, ben her hafta Chef Akademi'ye uçarak gidiyorum:) Güzel şeyler öğrenerek daha da önemlisi iyi vakit geçirip mutfak aşkım depreşerek dönüyorum. Ankara'da olan ve yemek yapmaya meraklı herkesin muhakkak bir Chef Akademi kursuna katılmaları benden tavsiye!!
Chef Akademi ile ilgili daha detaylı bilgiyi telefonla alabilirsiniz. (0312 436 49 49 ve 0533 026 80 01). http://www.mutfaktahersey.com/default.asp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder